Güneş enerjisinin yakıt olmasına az kaldı
Otomobillerin ve motorlu taşıtların çalışması için kullandığımız fosil yakıtlar her geçen dönem çevremize daha fazla zarar veriyor. Otomobil nüfusunun insan nüfusundan daha hızlı yükseldiğini göz önünde bulundurursak yayılmakta olan sera gazı etkisi senelerle birlikte daha da etkili bir hal alıp hayatı yaşanmaz bir hale getirecek. Geliştiriciler bunun önüne geçmek için elektrikli otomobillere büyük bir önem verirken aradan seneler geçmesine rağmen bu konuda istenilen yol kat edilebilmiş değil. Ancak güneş enerjisi yeni bir umut ışığı olabilir.
Ancak güneş ışınları her saat bize yıllarca yetecek kadar enerji sağlıyor. Dünyanın yörüngesine yerleştirilebilecek dev bir solar panelin enerjiyi kablosuz olarak dünyaya iletmesi belki sağlanabilir ancak bunu dünya sınırları içerisinde karşılayacak bir maliyet ne yazık ki yok.
İkinci bir fikir olarak böyle bir panelin biraz daha küçüğü her ülkeye yerleştirilebilir ancak gün geçtikçe artan nüfus yüzünden bu da pek mümkün olmayacaktır.
Amerikalı elektrik mühendisi Scott ve Julie Brusaw çifti mükemmel bir fikir ürettiler. Yollarımızı güneş enerjisi panelleri ile donatmayı. Dünyanın %0.06’sının asfalt olduğu gerçeği her ne kadar rakam olarak küçük gibi görünse de gerçekte bir hayli fazla ve sürekli artmaya da devam ediyor.
Bu teknoloji üzerinde uzun yıllar çalışan çift sonunda 2 farklı prototip ortaya çıkarmayı başardı. Çiftin çalışmalarına göre asfalt yollar özel altıgen güneş paneli hücreleri ile değiştirilmeli ve bu paneller birbirleriyle iletişim halinde olmalı.
Brusaw çifti bu panellere LED ışıklar yerleştirerek yol işaretlerini de oluşturmayı planlamış. Bu paneller aynı zamanda yolun ilerisinde bir obje olup olmadığını sürücüye ileten basınç sensörleri ile planlanmış.
Bu güneş panelleri sayesinde elektrikli otomobillerin de enerjiyi yoldan alması planlanıyor. Böylelikle elektrikli otomobillerin sınırsız kilometre yol yapabileceği ön görülüyor.